Salivanalys

Hem > Behandlingar > Tandhygienist > Salivanalys

Saliven är otroligt viktig för munhälsan. Den spolar och sköljer rent i munnen, eliminerar bakterier och hjälper till när du sväljer. Saliven är också ett skydd för tänder och slemhinnor eftersom den har antibakteriella egenskaper och reglerar munnens pH-värde. Om saliven minskar så att du känner att munnen är torr, att du alltid är törstig eller har dålig andedräkt är det viktigt att få hjälp. Brist på saliv gör att tändernas försvar omedelbart försvagas och då kan du lätt få hål.

Hjälp mot muntorrhet

Några exempel på vad vi kan göra mot din muntorrhet:

  • Plackkontroll
  • Fluortillförsel
  • Kostråd

Mät och analysera saliven

När du kommer till oss för din muntorrhet behöver vi ställa en diagnos. Kanske lider du av nedsatt salivkörtelfunktion? Misstänker vi det mäter vi vilosaliv och tuggstimulerad saliv. Vi mäter även salivens förmåga att motverka pH-förändringar, vilket påverkar hur tänderna klarar av syraangreppen. Mätningarna utförs av en tandhygienist när det finns tecken på extrem muntorrhet eller om du har fått en remiss från din läkare.

Frågor och svar om salivanalys

Är muntorrhet skadligt?
Brist på saliv i munnen gör att tändernas försvar omedelbart försvagas och då kan du lätt få hål.
Vad kan man göra åt muntorrhet?
Några exempel på vad vi kan göra åt din muntorrhet är kostråd, fluortillförsel och plackkontroll. Kontakta oss för att göra en utredning om vad som passar bäst för dig.

Dags för en undersökning?

Hur går en behandling till? Vad kommer det kosta? Boka en fri konsultation hos en av våra duktiga tandhygienister så hjälper vi dig att få svar på dina frågor.

Fler behandlingar

Tillbaka till